NEU: Plastikpiraten – Goodbye und hoffentlich bis bald!

Neu: die Schülerinnen Tyra Eykholt und Olivia Bailey haben zusammen einen Artikle über das Projekt “Platikpiraten” geschrieben, den wir hier selbstverständlich gerne veröffentlichen:

Plastic Pirates

From Wednesday 21st June until Friday 23rd Kleveham – students from Kleve and Birmingham, took part in a project named “Plastikpiraten”. It was organised partly to raise awareness about plastic waste being left and polluting the river. It was also to give data to the University of Kiel so they can see how much waste is in the rivers of Germany.

The students were split into groups of three and four and were assigned different tasks to reveal the dangers of this waste. Group one had to describe the river in order to identify the importance of nature around this area. Group two had to identify the rubbish on the river bank. Group three searched for rubbish patches and had to classify them by size and material. Group four had to search for microplastic by casting a microplastic net. Group five then had to document the sampling with short videos or photos. Lastly, the extra group were to separate microplastic in the sand by filtering. We found the most common waste was plastic and glass. In total, group four found thirteen pieces of microplastic. The cause of this waste was simply locals starting things such as campfires. The industry and shipping was also a problem.

Everyone enjoyed taking part. However, pupils were exhausted as a result of the hot weather. The waste was potentially dangerous to habitats and species as their homes were invaded with infectious materials. We could prevent this by putting the waste in the bins and providing more storage for the waste. Overall, we can now see plastic is a huge danger to the rivers and nature around it.

Übrigens: die Ergebnisse des Projekts können hier (externer Link) online eingesehen werden.

Und hier folgt dann der bekannte Bericht über den Besuch der Engländer in Kleve:

Nach sechs Tagen in Kleve ging es am Sonntag für die sieben Austauschschülerinnen und Schüler der Barr Beacon School zurück nach England. Hinter ihnen und ihren Partnern aus der 9. Klasse liegen eine erlebnisreiche Projektwoche, ein tolles Wochenende mit Draisinenfahrt nach Groesbeek und ein gemeinsames Grillfest.

Von Anfang an hat sich die Gruppe super verstanden und auch in ihrer Freizeit Vieles gemeinsam unternommen. Besonderer Dank gilt den Eltern für den übernommenen Fahrdienst zu dem ein oder anderen See sowie Frau Brazier und Herrn Joss, die den Austausch begleitet haben.

Text / Fotos: Lisa Sundermann